Yoga Nidra

Yoga Nidra

Yoga Nidra, ook bekend als de slaap van de yogi, is een meditatieve techniek die al zo’n 4000 jaar geleden werd onderwezen in India. Dit unieke meditatieproces is diepgaand helend voor lichaam en geest.Wanneer je met de meditatie start, beginnen hersengolven te veranderen van de actieve bètagolven (wanneer we wakker zijn en dingen aan het doen zijn) naar de alfagolven (waar we meer ontspannen zijn), vervolgens theta-golven (wanneer we tussen waken en slapen zijn, bijvoorbeeld wanneer we op bed liggen) en komen uiteindelijk in de langzaamste frequentie van slaap, de deltagolven. In Yoga Nidra zal de begeleider je in een staat van ontspanning tussen de alfa- en de theta-staat brengen. Dit stelt je in staat om in diepe ontspanning te liggen tussen waken en slapen. Deze toestand kalmeert het autonome zenuwstelsel dat de processen van het lichaam reguleert die plaatsvinden zonder een bewuste inspanning. Bovendien brengt het parasympatische zenuwstelsel je in een diepere rusttoestand. Wanneer we het zenuwstelsel kalmeren, komt dit de geleide meditatie de hersenen en het lichaam ten goede.Yoga Nidra biedt vele voordelen en het is een van de gemakkelijkste yogapraktijken. Het enige wat je hoeft te doen is comfortabele kleding te dragen, een rustige ruimte te zoeken, in een ontspannen houdingen te gaan liggen en de Yoga Nidra meditatieaudio af te spelen.

Dit zijn een aantal voordelen op een rijtje

 • Verbeterde denkpatronen
 • Verminderde stress
 • Verbeterde cognitieve prestaties en geheugen
 • Verbetert gevoel van eigen waarde en van zelfvertrouwen
 • Betere slaap en fysieke gezondheid
 • Verbetert mindfulness bewustzijn
 • Vermindert symptomen van angst en depressie
 • Vermindert chronische pijn en posttraumatische stres stoornis

Andere voordelen van Yoga Nidra zijn:

 • Kan de bloeddruk verlagen
 • Het heeft een positieve invloed op verslavingsgedrag
 • Verhoogt de creativiteit
 • Vermindert klachten voortkomend uit PTSS
 • Versterkt het immuunsysteem.
 • Brengt het zenuwstelsel in balans
 • Kan menstruele klachten verminderen
 • Versterkt het endocriene (hormonale) systeem
 • Kan de behoefte aan pijnmedicatie verminderen

Verbeterde denkpatronen en verminderde stress

Tijdens Yoga Nidra kom je door middel van geleide meditatie in een kalmerende staat voor lichaam en geest. De oefening creëert fysieke en mentale activiteiten die hersengolven veranderen om emotionele spanning los te laten, het zenuwstelsel te vertragen en spieren te laten ontspannen. Dit veroorzaakt een ontspanningsreactie, waardoor stress in lichaam en geest op natuurlijke wijze wordt verminderd. Het verlichten van mentale en lichamelijke stress kan ook hoofdpijn en spierspanning verlichten.Denkpatronen zijn neurale verbindingen die in de loop van de tijd zijn versterkt. De kracht van deze verbindingen maakt het veranderen van de patronen zeer uitdagend. Het is vergelijkbaar met het opnieuw trainen van een spier. Yoga Nidra traint de hersenen om vanuit een heel ander perspectief toegang te krijgen tot denkpatronen door een veranderde staat van bewust bewustzijn binnen te gaan. In plaats van grondig te zijn geïdentificeerd met je gedachten, ben je in staat om ze van een afstand te observeren. Dit nieuwe gezichtspunt stelt je in staat om je denkpatronen opnieuw te trainen.

Verbeterde cognitieve prestaties en geheugen

Yoga Nidra beoefening verbetert je cognitieve functie door ruimte te creëren in de hersenen. Het doet dit door stress te helpen verminderen. Wanneer de hersenen overweldigd worden door emoties, heeft de geest weinig ruimte om activiteiten van het dagelijks leven goed uit te voeren. Door stress te verminderen, hebben de hersenen de vrijheid om taken volledig uit te voeren. Yoga Nidra kan worden gebruikt voor stressmanagement om je te helpen willekeurige gedachten die in de bewuste geest opkomen te filteren.Degenen die regelmatig Yoga Nidra beoefenen, hebben ook een verbetering in hun geheugen ervaren. Het helpt cognitieve achteruitgang gerelateerd aan veroudering te voorkomen en verbetert de aandacht. Je kunt je mentale prestaties verbeteren door regelmatig te oefenen, waardoor je dagelijkse taken efficiënter kunt uitvoeren.

Verbetert gevoel van eigenwaarde en zelf vertrouwen

Het regelmatig beoefenen van Yoga Nidra kan je eigenwaarde en zelfvertrouwen grondig verbeteren. Een recente studie van twee universiteiten in Turkije ondersteunt deze bewering. De studie keek naar de effecten van Yoga Nidra op het zelfrespect en het lichaamsbeeld van brandwondenpatiënten en vonden een significante verbetering in deze gebieden bij de controlegroep.Een essentiële stap in geleide meditatie omvat het instellen van intenties voor jezelf. Deze intenties worden sankalpa genoemd. Dit is het verlangen van je hart en de doelen die je voor jezelf stelt. Het geeft veel voldoening en succes bevorderend om persoonlijke groei en vooruitgang te bereiken wanneer je je intenties definieert. Het bereiken van je doelen helpt je zelfrespect en zelfvertrouwen te verbeteren.

Betere slaap en fysieke gezondheid

Yoga Nidra is zeer effectief bij het verbeteren van je slaapkwaliteit. Het helpt je om regelmatige slaappatroon te krijgen door je s’nachts sneller in slaap te laten vallen het maakt het in slaap blijven gemakkelijker en stelt je in staat om een complete nachtrust te ontwikkelen. Bovendien helpt Yoga Nidra bij de behandeling van slaapstoornissen zoals slapeloosheid en slaapgebrek.Door regelmatig te oefenen en te leren hoe je het lichaam en de geest kunt ontspannen, kun je de hersenen en het lichaam kalmeren om je slaapcyclus te verbeteren. Toegang tot een diepe slaaptoestand is cruciaal bij het verbeteren van de fysieke gezondheid en het welzijn.

Verbeterde mindfulness bewustzijn

Mindfulness is onze kwaliteit en staat van bewustzijn van elk moment tijdens ons leven. Het verwerpt het onnodige denken over het verleden en de toekomst door volledig in het huidige moment te zijn. Mindful denken benadrukt de acceptatie van gebeurtenissen die op dat moment plaatsvinden in plaats van gedachten te beoordelen of te ontkennen wat er wat zich aandient.Tijdens de yogische slaap zal je geest tot rust komen en in een slaapachtige staat komen. Hier zal je herkennen wanneer gedachten in je hoofd opkomen en je gaat leren om ze los te laten. De ontwikkeling van een dieper bewustzijn zal je helpen mindfulness te integreren in je dagelijks leven. Hiermee krijgt je toegang tot een verbeterde waaktoestand.

Vermindert symptomen van angst en depressie

Mensen met een angststoornis lijden aan hoge alertheid, een overactief brein, consistente negatieve gedachten en andere stress. De reactiepatronen van onze geest zijn de bron van lijden en kunnen regelmatige dagelijkse activiteiten moeilijk maken. Yoga Nidra helpt de symptomen van angst te verminderen door mentale kalmte te ontwikkelen en een staat van diepe fysieke en emotionele ontspanning te cultiveren. Tevens laat het opgekropte emoties en stress los om de hersenen te ontgiften. Yogische slaap vermindert effectief stress om je te helpen toegang te krijgen tot nieuwe denkpatronen en ze zelfs te veranderen om de variabiliteiten van het dagelijks leven beter te accepteren. Het filteren van negatieve gedachten die in het onderbewustzijn opkomen vermindert symptomen en risico’s op depressie en andere psychologische problemen.

Behandelt chronische pijn en posttraumatische stresstoornis

Richard Miller, de oprichter van iRest, ontwikkelde verschillende moderne aanpassingen aan Yoga Nidra-beoefening die helpen de delen van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor negatieve gedachten en gevoelens tot rust te brengen. Het gebruik van Yoga Nidra als een behandeling voor chronische pijn werd goedgekeurd door de chirurg-generaal van het Amerikaanse leger als een interventie bij de behandeling van chronische pijn en posttraumatische stressstoornis (PTSS). Yogische slaap brengt de beoefenaar in een diepe ontspanningstoestand, waardoor ze zich goed uitgerust voelen. Deze kalme toestand vertraagt het zenuwstelsel waardoor het lichaam de tijd krijgt om te genezen. Hier kan het lichaam rusten en herstellen. Bovendien vermindert Yoga Nidra ontstekingen en verbetert het de functies van het immuunsysteem om chronische pijn effectief te behandelen.Voor het beste resultaat, beoefen je Yoga Nidra meerdere dagen per week. Zelfs als het maar voor een paar minuten per dag is zal frequente oefening je helpen toegang te krijgen tot de belangrijke voordelen van Yoga Nidra door het therapeutische genezingsproces.Yoga Nidra kan je helpen om je goed uitgerust, ontspannen en energiek te voelen. Het kan je stemming, gevoelens en cognitieve processen veranderen.De geleide meditatie is diep herstellend wanneer het met zorg en intentie wordt beoefend. Of je nu worstelt met een stemmingsstoornis, chronische pijn ervaart of gewoon op zoek bent naar het verbeteren van je algehele gezondheid en welzijn, al deze gevallen kan Yoga Nidra je helpen.

De grondlegger van Yoga Nidra in het westen

Swami Satyanada SaraswatiSwami Satyananda Saraswati is de stichter van de Bihar School of Yoga in India. Hij werd in 1923 in Uttar Pradesh geboren en overleed in 2009. Hij was een leerling van Swami Shivananda (1887-1963), de grote Indiase yogameester en grondlegger van de wereldwijd ver breide Shivananda Yoga. Een bijzondere persoonlijke ervaring bracht Swami Satyananda ertoe om in het jaar 1968 Yoga Nidra te ontwikkelen. Toen hij als leerling bij Swami Shivananda woonde, fungeerde hij als nachtwacht op een school. Van drie tot zes uur ‘s-ochtends sliep hij gewoonlijk. De leerlingen stonden in deze school echter al om vier uur op en begonnen de ochtend met het reciteren van heilige verzen. Toen Swami Satyananda deze verzen enige tijd later weer hoorde, kwamen ze hem heel bekend voor hoewel hij ze nooit bewust had gelezen of gehoord. Hij ontdekte hierdoor dat informatie dus niet direct door de zintuigen hoeft te worden waargenomen om te worden verwerkt in ons brein.Dit vormde de basis voor Yoga Nidra: Bewuste diepe slaap. Hij realiseerde zich dat slaap geen staat is van totale onbewustheid, maar dat er een bepaald gedeelte wakker en alert blijft voor externe situaties.Met deze kennis begon Satyananda Saraswati teksten uit de Tantrische filosofie opnieuw te bestuderen. Hij ontdekte veel technieken die verbonden waren aan bepaalde rituelen.Hij bedacht vervolgens een manier om de voordelen van deze technieken los te koppelen van de rituelen. Hierdoor werd Yoga Nidra toegankelijk voor mensen die onbekend waren met Mantra’s in het Sanskriet.Yoga Nidra kan nu worden beoefend door iedereen, ongeacht zijn of haar achtergrond.

Het is alweer een paar maanden geleden dat ik een Mindfulness Inspiratie wandeling heb gedaan met Michel Boerdam en Ik ervaar nog steeds het inzichten van die wandeling. Een echte aanrader en een ervaring die ik iedereen gun!

Dankzij de mindfulness cursus die ik bij Michel heb mogen volgen, heb ik geleerd meer in het nu te leven. Daarnaast om bewuster te zijn van stress en minder stress te ervaren en/of deze te verminderen door meditatie. Ik heb geleerd meer te genieten van de kleine, maar vele mooie dingen en momenten in mijn leven. Wat een waardevolle cursus was dit!

Na het overlijden van mijn moeder kwam ik, de volgende dag, in een emotioneel, chaotische toestand bij Michel voor een mindfulness wandeling. Het was fijn met hem te praten en de oefeningen te doen maar mijn hoofd zat heel erg vol. Verdriet, boosheid en teleurstelling... Een paar dagen later ben ik bij Michel geweest voor een behandeling, praten, vergevingsoefening, chakra en aura- behandeling.

Vandaag nog vroeg in het jaar, wat frisjes maar met een heerlijk zonnetje voor het eerst een mindfulness wandeling met Michel gedaan. Wat een bijzondere ervaring. Inmiddels heb ik mijn angst overwonnen en de stap durven zetten te gaan mediteren.

Vandaag was een bijzonder mooie dag. Onder leiding van Happy Mindful Us een inspiratie wandeling gemaakt. Michel weet op een fijne en professionele manier de gevoelige snaar boven te krijgen waardoor ik mooie inzichten heb gekregen. Echt een cadeautje voor mezelf en iets wat ik iedereen kan aanraden!

Vanmorgen een mindfulness inspiratiewandeling gedaan bij Michel Boerdam van 4 uur lang! Ik kan dit echt iedereen aanbevelen.. Als je zit met levensvragen, de verbinding tussen gevoel en ratio (weer) wilt opzoeken, als je je bewust wilt worden van je onderbewuste gevoelens of “gewoon” wilt aarden is deze wandeling een openbaring vol inzichten!

Een inspiratie-walk van 4 uur met Michel Boerdam Wat een bijzondere belevenis. Ik kwam om te bekijken of dit iets kan toevoegen aan onze vocalisten en dat antwoord is me duidelijk.. JA. Maar ik wist niet dat ik zelf ook inzichten zou krijgen die ik niet aan zag komen. Prachtige Bosrijke en heide omgeving in Ermelo, super relaxte gesprekken, oefeningen en openbaringen... een echte aanrader. Een prachtig cadeau aan jezelf.

Ik heb vandaag een inspiratie wandeling van ruim 4!! uur gemaakt in een schitterende omgeving en ik moet dit even met jullie delen omdat ik geloof dat meer mensen hier baat bij kunnen gaan hebben!

Het bewust met je mind bezig zijn is altijd iets wat mijn interesse heeft gehad. Dus dé motivatie om deze training te gaan volgen. Michel neemt je me in alle facetten van het mindfulness. Van meditatie tot persoonlijke begeleiding coacht Michel op een bevlogen manier. Soms overenthousiast maar altijd met je juiste bedoelingen!

Ik heb bij Michel hele fijne Mindfulness bijeenkomsten gehad. Ik kan niet zeggen dat ik alles nu in één keer kan maar ik heb zeker veel inzichten gehad en er veel van geleerd! Achteraf heb ik meer geleerd dan ik dacht.

Ik ken Michel al een aantal jaren en hij heeft mij door een aantal lastige periodes heen geholpen. Hij heeft mij laten inzien dat gedachtes geen feiten zijn en we zelf bepalen hoe we over onze gedachtes denken. Door zijn 8-weekse mindfulness cursus en inspiratiewandeling confronteert hij je met je eigen ingebakken vooronderstellingen over jezelf.

Mindfulness zorgt ervoor dat je stopt met piekeren, minder stress ervaart, effectiever werkt en lekkerder in je vel komt te zitten. Daar was ik naar op zoek en heb het gevonden. Het is niet makkelijk om het dagelijks in je leven toe te passen en dat vergt veel tijd en aandacht maar dat is het zeker waard.

Neem contact met me op.

Heb je een vraag of wil je een bericht achterlaten? Je kunt me bellen, mailen of een bericht achterlaten in het contactformulier.

06 834 429 59

Happy Mindful Us, Wallenbergstraat 19, 3882 HA Putten

michel@endlessgifts.nl