Wat is Mindfulness?

Mindfulness wordt vaak beschreven als gewaar zijn, een oefening die zijn basis vindt in de meditatietraditie van het Boeddhisme. Het is de oefening om ons bewustzijn te brengen waar we hem willen hebben: in ‘het hier en nu moment’ bij de ervaringen van dit moment. De zon op je huid, de wind in je haar, je gevoelens in je lichaam of de sensaties van je lichaam zelf. Dus het direct ervaren zonder dat je brein daar een verhaal van maakt.

Het vermogen ontwikkelen om te weten wat je ervaart op het moment dat je het ervaart. Je bent dan even los van de  automatische reacties die we zo goed kennen. Er gebeurt iets en voor dat we er goed over hebben na gedacht reageren we al. Vaak met tot gevolg dat we daarna wel eens denken: dat had ook anders gekund.

Mindfulness stopt het proces even van scenario’s schrijven over de toekomst en het terugkijken naar het verleden. Het laat ons weer even bewustzijn dat er nú nog niets aan de hand is en dat we dus kunnen ontspannen. Dit is de basis van Mindfulness beoefening.

Jon Kabat Zinn, een moliculair bioloog die zich afvroeg hoe hij het lijden van de mensen in het ziekenhuis waar hij werkte kon verlichten, bouwde 40 jaar geleden voort op een man die dezelfde wens had. Wij kennen als de Boeddha.

Dit is het nu als het wereldwijd bekende en geroemde 8 weken programma ‘MBSR’, Mindfulness Based Stress Reduction.

Kort gedefinieerd

Mindfulness is het fundamentele menselijke vermogen om volledig aanwezig te zijn, bewust te zijn van waar we zijn en wat we doen, en ons niet laten meeslepen door wat er om ons heen gebeurt of wat er in ons brein gebeurt in de vorm van gedachten over verleden of toekomst.

Mindfulness is een kwaliteit die elk mens al bezit. Het is niet iets dat je moet bedenken; je moet gewoon leren hoe je er toegang toe krijgt.

De voordelen van mindfulness-oefeningen:

Als we opmerkzaam zijn, verminderen we stress, verbeteren we prestaties, verwerven we inzicht en bewustzijn door onze eigen geest te observeren en vergroten we onze aandacht voor het welzijn van anderen.

Mindfulness-meditatie geeft ons een moment in ons leven waarin we ons oordeel kunnen opschorten en onze natuurlijke nieuwsgierigheid naar de werking van de geest kunnen bevredigen. We benaderen ons zelf en anderen met warmte en vriendelijkheid.

Maak kennis met de door mij gebruikte methodes:

Lifecoaching

Lifecoaching HMU is een persoonlijke manier van begeleiden met als doel persoonlijke ontwikkeling en groei op vele gebieden van het leven, zoals; persoonlijk ontwikkeling (...)

Inspiratiewandelingen

Een inspiratiewandeling heeft tot doel weer in contact te komen met de diepere lagen van jezelf waar je vaak door het drukke, jachtige leven van vervreemd bent.

Zelfcompassie

Zelfcompassie is een innerlijke kracht die ons in staat stelt vollediger mens te zijn, onze tekortkomingen te erkennen, ervan te leren, en noodzakelijke veranderingen aan (...)

Mindfulness

Mindfulness wordt vaak beschreven als gewaar zijn oefening die zijn basis vindt in de meditatie traditie van het Boeddhisme. Het is de oefening om ons bewustzijn te brengen (...)

Het is alweer een paar maanden geleden dat ik een Mindfulness Inspiratie wandeling heb gedaan met Michel Boerdam en Ik ervaar nog steeds het inzichten van die wandeling. Een echte aanrader en een ervaring die ik iedereen gun!

Dankzij de mindfulness cursus die ik bij Michel heb mogen volgen, heb ik geleerd meer in het nu te leven. Daarnaast om bewuster te zijn van stress en minder stress te ervaren en/of deze te verminderen door meditatie. Ik heb geleerd meer te genieten van de kleine, maar vele mooie dingen en momenten in mijn leven. Wat een waardevolle cursus was dit!

Na het overlijden van mijn moeder kwam ik, de volgende dag, in een emotioneel, chaotische toestand bij Michel voor een mindfulness wandeling. Het was fijn met hem te praten en de oefeningen te doen maar mijn hoofd zat heel erg vol. Verdriet, boosheid en teleurstelling... Een paar dagen later ben ik bij Michel geweest voor een behandeling, praten, vergevingsoefening, chakra en aura- behandeling.

Vandaag nog vroeg in het jaar, wat frisjes maar met een heerlijk zonnetje voor het eerst een mindfulness wandeling met Michel gedaan. Wat een bijzondere ervaring. Inmiddels heb ik mijn angst overwonnen en de stap durven zetten te gaan mediteren.

Vandaag was een bijzonder mooie dag. Onder leiding van Happy Mindful Us een inspiratie wandeling gemaakt. Michel weet op een fijne en professionele manier de gevoelige snaar boven te krijgen waardoor ik mooie inzichten heb gekregen. Echt een cadeautje voor mezelf en iets wat ik iedereen kan aanraden!

Vanmorgen een mindfulness inspiratiewandeling gedaan bij Michel Boerdam van 4 uur lang! Ik kan dit echt iedereen aanbevelen.. Als je zit met levensvragen, de verbinding tussen gevoel en ratio (weer) wilt opzoeken, als je je bewust wilt worden van je onderbewuste gevoelens of “gewoon” wilt aarden is deze wandeling een openbaring vol inzichten!

Een inspiratie-walk van 4 uur met Michel Boerdam Wat een bijzondere belevenis. Ik kwam om te bekijken of dit iets kan toevoegen aan onze vocalisten en dat antwoord is me duidelijk.. JA. Maar ik wist niet dat ik zelf ook inzichten zou krijgen die ik niet aan zag komen. Prachtige Bosrijke en heide omgeving in Ermelo, super relaxte gesprekken, oefeningen en openbaringen... een echte aanrader. Een prachtig cadeau aan jezelf.

Ik heb vandaag een inspiratie wandeling van ruim 4!! uur gemaakt in een schitterende omgeving en ik moet dit even met jullie delen omdat ik geloof dat meer mensen hier baat bij kunnen gaan hebben!

Het bewust met je mind bezig zijn is altijd iets wat mijn interesse heeft gehad. Dus dé motivatie om deze training te gaan volgen. Michel neemt je me in alle facetten van het mindfulness. Van meditatie tot persoonlijke begeleiding coacht Michel op een bevlogen manier. Soms overenthousiast maar altijd met je juiste bedoelingen!

Ik heb bij Michel hele fijne Mindfulness bijeenkomsten gehad. Ik kan niet zeggen dat ik alles nu in één keer kan maar ik heb zeker veel inzichten gehad en er veel van geleerd! Achteraf heb ik meer geleerd dan ik dacht.

Ik ken Michel al een aantal jaren en hij heeft mij door een aantal lastige periodes heen geholpen. Hij heeft mij laten inzien dat gedachtes geen feiten zijn en we zelf bepalen hoe we over onze gedachtes denken. Door zijn 8-weekse mindfulness cursus en inspiratiewandeling confronteert hij je met je eigen ingebakken vooronderstellingen over jezelf.

Mindfulness zorgt ervoor dat je stopt met piekeren, minder stress ervaart, effectiever werkt en lekkerder in je vel komt te zitten. Daar was ik naar op zoek en heb het gevonden. Het is niet makkelijk om het dagelijks in je leven toe te passen en dat vergt veel tijd en aandacht maar dat is het zeker waard.

Neem contact met me op.

Heb je een vraag of wil je een bericht achterlaten? Je kunt me bellen, mailen of een bericht achterlaten in het contactformulier.

06 834 429 59

Happy Mindful Us, Wallenbergstraat 19, 3882 HA Putten

michel@endlessgifts.nl