Wat is zelfcompassie

Wees je eigen beste vriend

Zelfcompassie is een innerlijke kracht die ons in staat stelt vollediger mens te zijn – onze tekortkomingen te erkennen, ervan te leren, en noodzakelijke veranderingen aan te brengen met een houding van vriendelijkheid en zelfrespect.

Onderzoek toont aan dat zelfcompassie sterk geassocieerd wordt met emotionele veerkracht, welzijn, lagere niveaus van angst en depressie, gezonde levensstijl gewoonten zoals dieet en lichaamsbeweging, en meer bevredigende persoonlijke relaties. Mindful en compassievol zijn leidt tot meer gemak en welzijn in ons dagelijks leven.

Het goede nieuws is dat zelfmededogen door iedereen geleerd kan worden, omdat het aangeboren is bij alle mensen en meer een ‘herinneren’ is van ons vermogen om herhaaldelijk welwillendheid naar onszelf op te roepen, vooral wanneer het leven moeilijk en stressvol is, terwijl we het verlangen cultiveren dat alle levende wezens gelukkig zijn en vrij van lijden, inclusief onszelf!

Compassie voor jezelf is in feite niet veel anders dan wanneer je mededogen voelt voor anderen. Mededogen is dat je je bewogen voelt door het lijden van anderen, zodat je hart reageert op hun pijn (het woord mededogen betekent letterlijk ‘lijden met’). Wanneer dit gebeurt, voel je warmte, zorgzaamheid en het verlangen om de lijdende persoon op de een of andere manier te helpen. Mededogen hebben betekent ook dat je anderen begrip en vriendelijkheid biedt als ze falen of fouten maken, in plaats van ze hard te beoordelen. Wanner je medeleven voelt voor een ander (in plaats van louter medelijden), besef je dat je dat lijden, mislukking en onvolmaaktheid deel uitmaken van de gedeelde menselijke ervaring. We kennen allemaal deze dingen uit ons eigen leven.

Zelfcompassie houdt in dat je op dezelfde manier naar jezelf handelt als je het moeilijk hebt, faalt of merkt dat je iets niet leuk vindt aan jezelf. In plaats van gewoon je pijn te negeren met een niet zeuren-mentaliteit, kun je tegen jezelf te zeggen’ dit is echt moeilijk op dit moment ‘, hoe kan ik mezelf op dit moment troosten en verzorgen? In plaats van jezelf genadeloos te veroordelen en bekritiseren vanwege verschillende tekortkomingen. Zelfcompassie betekent dat je vriendelijk en begripvol bent wanneer je wordt geconfronteerd met persoonlijke tekortkomingen. Wie heeft er tenslotte ooit gezegd dat je perfect zou moeten zijn of kunnen zijn?

Misschien wel het allerbelangrijkste: compassie voor jezelf betekent dat je je menselijkheid respecteert en accepteert. De dingen zullen niet altijd gaan zoals je dat wilt. Je zult frustraties tegenkomen, verliezen zullen optreden, je zult fouten maken, tegen je beperkingen aanlopen, je idealen niet halen. Dit is de menselijke conditie, een realiteit die we allemaal delen. Hoe meer je je hart opent voor deze realiteit in plaats van er constant tegen te vechten, hoe meer je medeleven zult kunnen voelen voor jezelf en al je medemensen.

Maak kennis met de door mij gebruikte methodes:

Lifecoaching

Lifecoaching HMU is een persoonlijke manier van begeleiden met als doel persoonlijke ontwikkeling en groei op vele gebieden van het leven, zoals; persoonlijk ontwikkeling (...)

Inspiratiewandelingen

Een inspiratiewandeling heeft tot doel weer in contact te komen met de diepere lagen van jezelf waar je vaak door het drukke, jachtige leven van vervreemd bent.

Zelfcompassie

Zelfcompassie is een innerlijke kracht die ons in staat stelt vollediger mens te zijn, onze tekortkomingen te erkennen, ervan te leren, en noodzakelijke veranderingen aan (...)

Mindfulness

Mindfulness wordt vaak beschreven als gewaar zijn oefening die zijn basis vindt in de meditatie traditie van het Boeddhisme. Het is de oefening om ons bewustzijn te brengen (...)

Het is alweer een paar maanden geleden dat ik een Mindfulness Inspiratie wandeling heb gedaan met Michel Boerdam en Ik ervaar nog steeds het inzichten van die wandeling. Een echte aanrader en een ervaring die ik iedereen gun!

Dankzij de mindfulness cursus die ik bij Michel heb mogen volgen, heb ik geleerd meer in het nu te leven. Daarnaast om bewuster te zijn van stress en minder stress te ervaren en/of deze te verminderen door meditatie. Ik heb geleerd meer te genieten van de kleine, maar vele mooie dingen en momenten in mijn leven. Wat een waardevolle cursus was dit!

Na het overlijden van mijn moeder kwam ik, de volgende dag, in een emotioneel, chaotische toestand bij Michel voor een mindfulness wandeling. Het was fijn met hem te praten en de oefeningen te doen maar mijn hoofd zat heel erg vol. Verdriet, boosheid en teleurstelling... Een paar dagen later ben ik bij Michel geweest voor een behandeling, praten, vergevingsoefening, chakra en aura- behandeling.

Vandaag nog vroeg in het jaar, wat frisjes maar met een heerlijk zonnetje voor het eerst een mindfulness wandeling met Michel gedaan. Wat een bijzondere ervaring. Inmiddels heb ik mijn angst overwonnen en de stap durven zetten te gaan mediteren.

Vandaag was een bijzonder mooie dag. Onder leiding van Happy Mindful Us een inspiratie wandeling gemaakt. Michel weet op een fijne en professionele manier de gevoelige snaar boven te krijgen waardoor ik mooie inzichten heb gekregen. Echt een cadeautje voor mezelf en iets wat ik iedereen kan aanraden!

Vanmorgen een mindfulness inspiratiewandeling gedaan bij Michel Boerdam van 4 uur lang! Ik kan dit echt iedereen aanbevelen.. Als je zit met levensvragen, de verbinding tussen gevoel en ratio (weer) wilt opzoeken, als je je bewust wilt worden van je onderbewuste gevoelens of “gewoon” wilt aarden is deze wandeling een openbaring vol inzichten!

Een inspiratie-walk van 4 uur met Michel Boerdam Wat een bijzondere belevenis. Ik kwam om te bekijken of dit iets kan toevoegen aan onze vocalisten en dat antwoord is me duidelijk.. JA. Maar ik wist niet dat ik zelf ook inzichten zou krijgen die ik niet aan zag komen. Prachtige Bosrijke en heide omgeving in Ermelo, super relaxte gesprekken, oefeningen en openbaringen... een echte aanrader. Een prachtig cadeau aan jezelf.

Ik heb vandaag een inspiratie wandeling van ruim 4!! uur gemaakt in een schitterende omgeving en ik moet dit even met jullie delen omdat ik geloof dat meer mensen hier baat bij kunnen gaan hebben!

Het bewust met je mind bezig zijn is altijd iets wat mijn interesse heeft gehad. Dus dé motivatie om deze training te gaan volgen. Michel neemt je me in alle facetten van het mindfulness. Van meditatie tot persoonlijke begeleiding coacht Michel op een bevlogen manier. Soms overenthousiast maar altijd met je juiste bedoelingen!

Ik heb bij Michel hele fijne Mindfulness bijeenkomsten gehad. Ik kan niet zeggen dat ik alles nu in één keer kan maar ik heb zeker veel inzichten gehad en er veel van geleerd! Achteraf heb ik meer geleerd dan ik dacht.

Ik ken Michel al een aantal jaren en hij heeft mij door een aantal lastige periodes heen geholpen. Hij heeft mij laten inzien dat gedachtes geen feiten zijn en we zelf bepalen hoe we over onze gedachtes denken. Door zijn 8-weekse mindfulness cursus en inspiratiewandeling confronteert hij je met je eigen ingebakken vooronderstellingen over jezelf.

Mindfulness zorgt ervoor dat je stopt met piekeren, minder stress ervaart, effectiever werkt en lekkerder in je vel komt te zitten. Daar was ik naar op zoek en heb het gevonden. Het is niet makkelijk om het dagelijks in je leven toe te passen en dat vergt veel tijd en aandacht maar dat is het zeker waard.

Neem contact met me op.

Heb je een vraag of wil je een bericht achterlaten? Je kunt me bellen, mailen of een bericht achterlaten in het contactformulier.

06 834 429 59

Happy Mindful Us, Wallenbergstraat 19, 3882 HA Putten

michel@endlessgifts.nl